باغ ارم شیراز یکی از زیباترین و نامدارترین باغهای ایرانی است که هر سال، هزاران گردشگر را از شهرهای مختلف ایران و جهان به خود جلب میکند.
این باغ کهن با مناظر فریبنده و چشمنواز، بناهای زیبا و استوار و حال و هوای شاداب و باطراوت، یکی از چندین مکان دیدنی شهر شیراز است که لذت گشتوگذار در آن را نباید از دست داد.
گردشگرانی که تجربه سفر به شیراز در ماه اردیبهشت را دارند، بازدید از باغ ارم را به شکل گردش در بهشتی زمینی توصیف میکنند.
نکته جالبی که در مورد این باغ وجود دارد این است که باغ ارم، فقط یک مکان تاریخی و تفریحی نیست. بلکه بهعنوان یک باغ گیاهشناسی در اختیار دانشگاه شیراز قرار دارد و شما میتوانید در حین بازدید از مکانهای مختلف آن، برخی از طرحهای تحقیقاتی، گیاهان خاص و جدید و… را هم مشاهده کنید.
باغها و بناهای تاریخی و دیدنیهای شیراز فراوان هستند و با مطالعه دیدنیهای شیراز میتوانید با آنها آشنا شوید، اما جذابیت باغ ارم به دلیل اینکه که همه زیباییها را یک جا دارد با بقیه متفاوت است! از سوی دیگر، تغییر مناظر طبیعی و گیاهان باغ در ماهها و فصلهای مختلف باعث میشود تا با هر بار گشتوگذار در آن، احساس کنید قدم در یک فضای جدید گذاشتهاید.
معماری دیدنی باغ ارم شیراز
باغ ارم شیراز یکی از اصیلترین و آبادترین باغهای ایرانی است که یازده هکتار وسعت دارد و به شکل مستطیل ساخته شده است.
ضلعهای بزرگ این باغ در جهت شمالی – جنوبی قرار دارند و ضلعهای کوچکتر، به شکل شرقی – غربی هستند. برای ورود به این باغ و خروج از آن، دو در تعبیه شده که یکی در ضلع شمالی و دیگری در ضلع غربی قرار گرفته است.
آنچه بهعنوان قلب و هسته مرکزی باغ ارم، توجه بازدیدکنندگان را به خود جلب میکند، عمارت اصلی باغ است که در بخش غربی، روبهروی حوضی زیبا و باشکوه قرار گرفته است.
این ساختمان به لحاظ شکل کاشیکاری و گچبری، معماری و نقاشیهای موجود، بهعنوان یکی از منحصربهفردترین بناهای قاجاری شناخته میشود و در نوع خود، شاهکار است.
این ساختمان سه طبقه که با دو ستون زیبا در بخش مرکزی آراسته شده، میتواند عظمت و شکوه بنا را با الهام از تختجمشید به بینندگان یادآوری کند.
آنچه در هنگام تماشای عمارت اصلی باغ ارم توجه گردشگران را به خود جلب میکند، دو طاق نیم دایره و تابلویی تشکیل شده از سه هلال است که تصاویری از شاهنامه و نبردهای پادشاهان قاجار را نمایش میدهد.
نمونه کاشیکاریهای موجود در ایوان عمارت باغ ارم هم بسیار خاص و ویژه است و در هیچ یک از بناهای متعلق به دوره قاجار در شیراز مشابه ندارد.
کتیبهها و سنگ نوشتهها، آینهکاریهای تالار آینه و پنجرههای آهنی نصب شده در ورودی سرداب هم از عناصر زیبایی هستند که تماشای آنها برای هر فرد علاقهمند به معماری بسیار دلنشین خواهد بود.
ضمناً بازتاب تصویر این شاهکار معماری در حوض زیبای ۳۳۵ متری که در مقابل آن قرار گرفته، بر زیبایی و جذابیت آن میافزاید.